Monday, December 25, 2023

Merry Christmas to all!

 Merry Christmas to all of you!

Darlen's photo of her Nativity Scene in the desert

You might ask yourself about how we celebrate Christmas down here in the desert southwest.

Lots of good food and being together with friends!

We always have two days to cover. First our German “Heiligabend” on December 24 and
then the American/Canadian Christmas that is celebrated on Christmas Day December 25.
Our tradition has been for years to have a dish for Christmas Eve that origins in Northern Germany.
Peter preparing the kale

Peter himself cooks what his mother used to do.
Kale with smoked pork chops and sausage

Stewed kale with smoked pork and sausage
and caramelized baby potatoes. 
Northern German Traditional Food

Easy to prepare the day before and only the potatoes have to 
be browned in the evening. 
On December 25 we usually have been out for a potluck with friends and so we did today.
Christmas Potluck

Darlene had a great idea about rolling the stuffing into pre-cut turkey slices and just warming them up in the sauce. 
Lots of good food

Friends gathered to enjoy our Christmas Potluck

Sweet potato, dill carrots, mashed potatoes and a salad completed the meal. 
Too much good food!


Cookies and chocolate eclairs cake for dessert.
Dessert plate

Afterward Ron started the propane fire 
Warming up around the fire pit

and we played some games until it got too dark and
the dampness put an end to our feast. 
A difficult game balancing all the parts without dropping any

Card game

Thank you all - another successful Christmas is in the books!
Ron, Jürgen and Emma (on the ground), Emilie, Reynold, Karen
J.Peter, Bea and Dixie (Darlene took the photo)


What about gifts/presents. None. Have not done had for years. We have all we need. No extras necessary.







Translation for my German readers

Ihr fragt euch sicher wie wir wohl das Weihnachtsfest hier in Wüste verbringen.
Wir feiern zweimal. Einmal das deutsche Weihnachten am Heiligabend und dann das amerikanische-
kanadische Weihnachten das am ersten Weihnachtstag, Dezember 25 gefeiert wird.
Unsere Tradition für den Heiligabend: J.Peter kocht immer nach dem Rezept seiner Mutter den norddeutschen
Grünkohl mit Kasseler und Mettwurst. Dazu gibt es karamellisierte Bratkartoffel. Einfach vorzubereiten, man 
braucht dann nur noch die Kartoffeln zu braten. 
Am 25. Dezember waren wir immer zu einem Truthahn Potluck (= jeder bringt ein Gericht mit) eingeladen. So auch wieder in
diesem Jahr. Darlene hat, statt einen ganzen Vogel zu braten, vorgeschnittene Putenbrust mit der Füllung aufgerollt 
und in der Soße aufgewärmt. Dazu gab es Kartoffelbrei, Möhren mit Dill, Salat und Süßkartoffel. Zum Nachtisch/Kaffee
selbst gebackenes Gebäck und Schokoladen-Eclairs Dessert. Anschließend wurde das Propan-Lagerfeuer angezündet und 
Spiele gespielt bis die kühl und feucht Abendluft uns nach Hause trieb. Wir bedankten uns bei allen Teilnehmern die dazu beigetragen
haben daß wir wieder ein gelungenes Weihnachtsfest verbuchen konnten.
Wie ist das mit Geschenken? Nix. Schon seit Jahren nicht mehr. Wir haben alles was wir brauchen und die Reise ist Geschenk genug.

No comments:

Post a Comment

Feel free to leave a comment.